Ontstaan Stichting Luctus

Luctus, het Latijnse woord voor rouw staat in ons credo: “Ik rouw en ik kom boven”. Vrij vertaald naar het “Luctor et emergo”,  de spreuk in het wapen van Zeeland. De betekenis daarvan is: “Ik worstel en kom boven”.

Een verlies laat altijd zijn sporen na bij de achterblijvende (n). Er is verdriet en pijn door het verlies. Het verlies van een dierbaar persoon of van de gezondheid. Ook verlies van werk of een ander pijnlijk verlies kan leiden tot een proces van rouw.

Het rouwen om verlies is een nature omgaan met het verdriet van het verlies. Soms herkennen en erkennen mensen dit niet, of stoppen hun gevoel ver weg. Het verlies kan dan zo ver weg gestopt worden, dat er van binnen iets bevriest, dit noemen we: “gestolde rouw”. Dit kan psychische problemen en ook lichamelijke klachten tot gevolg hebben.

In Purmerend en omstreken zijn geen mogelijkheden tot het delen van rouw en verdriet anders dan uitgaand van ziek-zijn, zoals na geestelijke of psychische instorting, waarbij psychische hulp nodig is. Luctus beoogt mensen hulp en ondersteuning te bieden in het gezond verwerken van hun rouw, voordat er sprake is van het in geestelijk nood raken. 

Visie 

Verlies-en rouwbegeleiding kan bijdragen aan “Gezonde rouw”, en voorkomen dat er geestelijke of psychische problemen ontstaan. Ieder mens heeft het recht om gehoord te worden in zijn of haar pijn en verdriet en daarbij ondersteuning te vragen en te ontvangen. Het delen met lotgenoten heeft een helende werking.

Missie

Het bieden van verlies en rouwbegeleiding, met ruimte voor samenzijn en groepsgesprekken. Dit doen wij door middel van het faciliteren van bijeenkomsten waarin rouwbeleving centraal staat en met ervaringsdeskundige begeleiding.

Erkenning en herkenning van lotgenoten in het verdriet en de pijn van het gemis van een dierbare, werk of anders zijn hierbij belangrijke elementen.

Doelstellingen

  • Het vullen van een hiaat in de zorg en dienstverlening in Purmerend middels het aanbieden van een platform ten behoeve van rouw- en verliesverwerking
  • Van en door elkaar leren over hoe op een gezonde manier om te gaan met verlies en rouw.
  • Het bieden van de mogelijkheid tot ontmoeten van lotgenoten verlies-en rouw.
  • Preventie van geestelijke en psychische nood door leren om op een gezonde manier om te gaan met rouw en verlies