Er scheen zowaar een prettig november zonnetje bij het binnendruppelen van de eerste bezoekers.

De geur van verse koffie en thee met lekkers leidde iedereen naar de gezellige bijeenkomstruimte waar Conny, Rudy,en  Gonnie ons een warm welkom heetten.

Onze gastspreker is Mascha Lapien, zij is een professional in het ondersteunen van mensen die na een overlijden van een dierbare veel moeten regelen. Wat als erg emotioneel en moeilijk wordt ervaren is het opruimen van spullen.

Een thema wat veel bezoekers bezighoudt. Er waren 12 geïnteresseerden. Na een prachtig gedicht “Ordelijk” van Annie M.G. Schmidt voorgedragen door Rudy,  ontstond er een spontane uitwisseling onder elkaar over hoe verschillend de ervaringen waren.

Mascha gaf waardevolle tips hoe je je huis bijvoorbeeld kan onderverdelen in zones, waar begin je…..heb jij die zone nodig voor een extra knutselruimte? Ook het sorteren en etikettering van spullen geeft overzicht. Kleine stappen, een plank opruimen is al mooi, niet de hele boekenkast.
Spullen met veel emotionele waarde geen prioriteit geven maar bewaren om later een besluit te nemen. Ook al vloeiden er tranen, de sfeer was warm en gemoedelijk, tranen zuiveren de ziel.

Iedereen heeft een ander verhaal maar de tips van Mascha waren zinvol voor iedereen, zo praktisch, oplossingsgericht en wat zij vooral meegaf is dat er geen “regels “ voor bestaan hoeveel spullen je liever wilt bewaren. Of wanneer je wilt beginnen. Een bezoekster vertelde dat ze nu alvast voor haar kinderen de mooie spullen op naam heeft verdeeld en besproken, dat geeft rust.

In de pauze werd er veel onderling uitgewisseld en Mascha kreeg voldoende tijd om de vragen te beantwoorden, er komt veel meer bij kijken dan doet vermoeden….
Een mooie afsluiter was “ laat je erfgenamen iets moois van je erven, maar geen museum “.

Blog: Mary Blokker

Deel dit bericht

Vergelijkbare berichten